Veilig naar Spanje tijdens corona

Eerlijk? Weinig tot niets kan me tegenhouden om op vakantie te gaan. Dus ook een virus niet. Al zou ik deze keer wel met wat meer spanning vertrekken dan anders.

Naar jaarlijkse gewoonte zou heel de familie en aanhang (ik dus) er samen een weekje opuit trekken. Turkije zag het dit jaar niet zitten om ons te verwelkomen (die bekomen nog steeds van onze passage vorig jaar ;-)), maar Mallorca ontving ons met open armen én met twee meter afstand.

Mallorca, dat is dus met ‘t vliegtuig te doen. De boot kan ook, die neem je dan best vanuit Barcelona of Valencia (Direct Ferries geeft je de verschillende mogelijkheden). Ik hoor je al denken: “Met het vliegtuig naar Spanje, naar een all-inhotel, in deze tijd?!” Wel, ‘t was een ervaring en we zouden het zo opnieuw doen. Wanneer kunnen we vertrekken?

Mondmaskerplicht

Zodra je de luchthaven in Zaventem betreedt, ben je verplicht een mondmasker te dragen. Dit is trouwens ook zo in het vliegtuig: vanaf het instappen tot na de landing blijft een mondmasker verplicht. Voorzie bij langere vluchten dus voldoende mondmaskers (ook voor de terugreis), want om de vier uur wisselen is de standaard!

Afhankelijk van je vliegtuigmaatschappij moeten kinderen eveneens een masker op. Wij vlogen met Tuifly en daar geldt een mondkapplicht vanaf 6 jaar. Janne was wat onwennig over haar mondkapje, maar hield het verbazingwekkend goed op.

Op de luchthaven in Mallorca, maar evengoed in de rest van Spanje is het heel duidelijk: kom je buiten, dan draag je een masker! Ook kinderen vanaf zes jaar. Hetzelfde wordt trouwens sterk aanbevolen voor kinderen tussen drie en vijf. Niemand kijkt daar dus raar op van die maskers, wel integendeel!

Handgellekes for the win

De producenten van handgellekes verdienen momenteel geld als slijk. Kan niet anders als je zag hoe ons hotel (en vele andere trouwens) investeerde in dat lopend goud. Overal stonden desinfectiezuilen: aan de receptie, het restaurant, in de gangen en aan de toiletten. Maar ook in het vliegtuig, de luchthaven en bij bepaalde taximaatschappijen regeerde de handgel. Handgellekes FTW!

Afgeschermde buffetten

Het buffet … hier was ik oprecht bang voor. Hotelgasten die boven schotels staan te kwijlen, bestek dat door iedereen wordt aangeraakt en desserten die opgeschept worden uit één grote pot (#HEEELP). De schrik van iedereen met smetvrees en ik behoor niet eens tot die groep.

Het moet gezegd; in de restaurants werd extra veel aandacht besteed aan de coronamaatregelen. Alle medewerkers droegen een mondmasker én handschoenen, de buffetten waren afgeschermd en alles werd netjes voor jou op je bord geschept. Extra luxe eigenlijk en dat door een stom virus. Rondlopen in het restaurant deed je opnieuw met mondmasker en deed je dat niet, dan werd je er meteen op gewezen.

Maar of we ons helemaal veilig voelden? Neen, dat nu ook weer niet. Zo ging de animatie in ons hotel gewoon door. Op zich geen probleem, maar waterpolo spelen met twee meter afstand tussen iedere speler is onbegonnen werk. Een show opvoeren en gasten vragen om mee te dansen (al dan niet met mondmasker)? Niet echt coronaproof. En met 100 op een toeristenbus kruipen die je naar je hotel voert, misschien ook niet zo’n goed plan.

Op Mallorca is het merendeel van de bevolking afhankelijk van toerisme. Zonder toeristen dreigen ze al hun inkomsten te verliezen. Ze willen en kunnen dus niet anders dan de regels volgen en tot op zekere hoogte doen ze dat ook super goed! Akkoord, die verplichte temperatuurmeting en vragenlijst in de luchthaven of je hotel dient werkelijk tot niets. Maar geef toe, in België zijn al zottere maatregelen bedacht om het virus tegen te gaan 😉

Aanbevolen artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *