Train World in Schaarbeek: eersteklas museum voor treinliefhebbers

Wanneer de situatie bij ons thuis dreigt te ontsporen, trekken we er al eens graag op uit. Deze keer spoorden we richting Train World in Schaarbeek bij Brussel. Het mooie en interactieve museum van de Belgische Spoorwegen stond namelijk al een tijdje op onze bucketlist.  

Eindbestemming Schaarbeek

Wie spoorwegmuseum zegt, kan niet anders dan het openbaar vervoer nemen om op zijn eindbestemming te geraken. Dat is bovendien lekker makkelijk, want de trein stopt aan de achterkant van het museum. Gezien de coronamaatregelen kochten wij onze tickets online. We vertrokken in Aarschot en een uurtje later kwamen we in Schaarbeek aan.

Station Aarschot

Geschiedenis van de Belgische spoorwegen

Voor aankomst installeerden we de gratis Train World-app die ons gezwind tussen de verschillende stoomlocomotieven gidste. Tijdens onze tocht door het museum werden we meegenomen door de geschiedenis van het de Belgische Spoorwegen. We kwamen te weten dat op 5 mei 1935 de eerste geëlektrificeerde spoorlijn in gebruik genomen werd en dat het Belgische spoorwegnet het oudste van het Europese vasteland is.

Aanrader met kinderen

Ook Janne en Cas vonden Train World een uitstapje eerste klas. Ze liepen tussen de wondermooie locomotieven, namen plaats in authentieke coupés en ontdekten de oude posttrein. Aan de hand van origineel materiaal ontdekten ze hoe treinen in de praktijk werken en leerden ze alles over veiligheid en techniek. Het hoogtepunt van de uitstap was natuurlijk hun ritje als treinbestuurder van een ultramoderne trein.

Ons oordeel

Het treinmuseum is echt de moeite waard. We dwaalden makkelijk twee uur rond tussen de verschillende treinstellen, wagons en locomotieven. We beleefden de wereld van de trein van vroeger en nu en keken zelfs al even in de toekomst. Geregeld vinden er expo’s plaats in het museum. Houd dus zeker de website in het oog voor nieuwe events!

 

 

 

 


Praktische informatie
Locatie:
Station van Schaarbeek
Prinses Elisabethplein 5
1030 Schaarbeek

Openingsuren:
ma: sluitingsdag
di – zo: 10.00 uur tot 17.00 uur

Tickets:
kinderen jonger dan 6 jaar: gratis
6 – 17 jaar (en 65+): 9 euro
18 – 64 jaar: 12 euro

De meest recente informatie vind je hier.

Bereikbaarheid:
Train World ligt vlak aan het station van Schaarbeek. Met de trein kan je er dus snel zijn. Alle reisinformatie en reistijden vind je op nmbs.be.
Kom je met de auto? Dan parkeer je vlakbij het station (betalend). Voor bezoekers van Train World gelden er trouwens speciale prijzen.

Meer info:
www.trainworld.be 

Klein hongerke: In het oude stationsrestaurant kan je terecht voor een lichte lunch of uitgebreide maaltijd. Het decor is prachtig en ter plaatse eten is lekker makkelijk. Natuurlijk zijn er ook voldoende gezellige plekjes vlakbij. Aanrader is zeker Le Faubourg Saint-Antoine (Avenue Sleeckx 68, 1030 Schaerbeek). Deze authentieke bistro bevindt zich op wandelafstand van het treinmuseum. Het interieur is gewoonweg prachtig en je waant je zo in een Kuifjemuseum. Opgelet: beide zijn momenteel gesloten door de coronamaatregelen.

Benieuwd naar leuke daguitstapjes? Neem hier zeker een kijkje!

Aanbevolen artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *