10 tips voor meer ecologische trips

Onze planeet wordt heet en het klimaat is dan ook – terecht – een hot topic. Je hoeft niet de grootste Greta Thunberg-fan te zijn om te weten dat reizen niet meteen de meest ecovriendelijke bezigheid is. Ik zocht voor mezelf dan ook 10 haalbare tips voor meer ecologische trips:

10 HAALBARE TIPS VOOR MEER ECOLOGISCHE TRIPS

Vakantie in eigen land is ook plezant
De mooiste plekjes vind je vaak dicht bij huis. Je hoeft dus echt niet ver te gaan om een leuke vakantie te beleven. Lees hier wat leuke tips.

Reis niet steeds met het vliegtuig
Een vliegtuigreis blijkt de meest klimaatintensieve manier van reizen. Bij korte afstanden kies je dus beter voor de wagen, de bus of de trein. Toch een verre reis gepland? Neem dan zoveel mogelijk rechtstreekse vluchten. Vliegtuigen verbruiken namelijk de meeste brandstof tijdens het landen en opstijgen.

Eet en drink lokaal
Oké, dat Duveltje en die McDo kunnen al eens smaken, maar je bent in ’t buitenland met een reden. Ontdek het land en dus ook de lokale lekkernijen. Bestel eens een San Miguel, enjoy the street food en laat die bekende ketens links liggen.

Wees zuinig met water, ja ook op reis
Ben je op vakantie? Doe dan zoals thuis, douche niet te lang en verbruik niet onnodig water tijdens het tandenpoetsen.

Vermijd plastic bekers
Steek een herbruikbare fles in je handbagage, zo vermijd je onnodig plasticgebruik. Onderweg kom je gegarandeerd voldoende waterfonteintjes tegen. Heb je geluk, dan stroomt het drinkwater ook op vakantie gewoon uit de kraan.

Hoera voor herbruikbare zakjes
Neem zelf je herbruikbare zakjes mee, gebruik ze in je valies om je spullen bij elkaar te houden. Op bestemming kan je de zakjes gebruiken om groenten en fruit te halen. Makkelijk toch!

Foto producten
Producten besteld bij Blabloom

Laat de kleine flacons links liggen
Leuk die kleine flacons die je hotel gratis aanbiedt, maar ook zeer veel plastic. Laat ze dus links liggen en neem je eigen producten mee. Kies voor ecologische producten zoals een shampoo- of douchebar. Lichtgewichten in je valies dus je kan gerust een extra jurkje meenemen.

zonneproduct
Eco Cosmetics besteld bij Kudzu

Gebruik ecologische zonneproducten
Zonnecrèmes en verzorgingsproducten zitten boordevol chemicaliën die de koraalriffen aantasten. Natuurreservaten in Mexico, Hawaï en Zuid-Florida laten enkel nog zwemmers toe met biologisch afbreekbare zonnebescherming.

Reduceer de papierberg
Denk na vooraleer je kaarten of infobrochures aanvaardt, ben je niet van plan ze te gebruiken, neem ze dan ook niet aan. Toch infobrochures gebruikt? Breng ze terug naar de balie van je hotel, je maakt iemand anders er zeker blij mee. Vervang papieren reisgidsen door reisapps!

Denk na over je souvenirs
Wil je een aandenken aan je reis? Koop souvenirs van lokale handelaars, koop geen “made in China”.

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *